Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ μπανάνας και σοκολάτας

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στον ακαταμάχητο συνδυασμό μπανάνας και σοκολάτας με αυτή την απολαυστική συνταγή για κέικ μπανάνας και σοκολάτας. Υγρό, γευστικό και τέλειο για κάθε περίσταση, αυτό το κέικ θα σας αφήσει να λαχταράτε για περισσότερα. Η λεπτή γλυκύτητα των ώριμων μπανανών συμπληρώνει υπέροχα την πλούσια, βελούδινη γεύση της σοκολάτας, δημιουργώντας ένα αρμονικό μείγμα που θα δελεάσει τους γευστικούς κάλυκες σας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2
Ώριμες μπανάνες

1 ¾ φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

½ φλιτζάνι
Ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1 φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

2
Μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Βουτυρόγαλα

½ φλιτζάνι
Ζεστό νερό

[Προαιρετικά] Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, για ξεσκόνισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτήν την υπέροχη δημιουργία, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

Εργαλεία:

  • Μπολ ανάμειξης (μεγάλα και μεσαία)
  • Χτυπάμε
  • Ηλεκτρικός αναδευτήρας
  • Σπάτουλα
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών (2)
  • Σχάρα ψύξης
  • Συρμάτινο σύρμα ή κόσκινο (για πασπάλισμα με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής)

Συστατικά:

  • Ώριμες μπανάνες
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Άγλυκο κακάο σε σκόνη
  • Μπέικιν πάουντερ
  • Μαγειρική σόδα
  • Αλάτι
  • Ανάλατο βούτυρο
  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Μεγάλα αυγά
  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • Βουτυρόγαλα
  • Ζεστό νερό
  • Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής (προαιρετική)

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και αλείψτε τις φόρμες του κέικ με βούτυρο ή σπρέι μαγειρέματος.
2. Σε ένα μεσαίο μπολ, πολτοποιήστε τις ώριμες μπανάνες μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήστε τις στην άκρη.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
4. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, κρεμάστε το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μαζί χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα.
5. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
6. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα βουτύρου, εναλλάξ με το βουτυρόγαλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Ανακατέψτε τις πολτοποιημένες μπανάνες μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο κουρκούτι.
8. Ρίξτε προσεκτικά το ζεστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο και να ενωθεί καλά.
9. Μοιράζετε το κουρκούτι ίσα μεταξύ των προετοιμασμένων ταψιών του κέικ, λειάνοντας τις κορυφές με μια σπάτουλα.
10. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
11. Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα.
12. Μόλις κρυώσουν τελείως, μπορείτε να πασπαλίζετε τα κέικ με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για μια ευχάριστη τελική πινελιά (προαιρετικά).

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για κέικ μπανάνας και σοκολάτας είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει την προετοιμασία των συστατικών, το πολτοποίηση των μπανανών και την ανάμειξη της ζύμης. Ο πραγματικός χρόνος ψησίματος στο φούρνο είναι περίπου 25-30 λεπτά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας, ακολουθούν μερικές προτεινόμενες αντικαταστάσεις συστατικών για να γίνει αυτή η συνταγή κατάλληλη:

  • Αντικαταστήστε τα αυγά με 2 αυγά λιναρόσπορου ή chia. Για να φτιάξετε ένα αυγό με λιναρόσπορο ή σπόρους chia, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο ή σπόρους chia με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Το αφήνουμε να καθίσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει και να γίνει σαν τζελ.
  • Χρησιμοποιήστε βούτυρο φυτικής προέλευσης ή μαργαρίνη αντί για ανάλατο βούτυρο.
  • Αντικαταστήστε το βουτυρόγαλα με ένα μη γαλακτοκομικό γάλα (όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας) αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά να πήξει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες είναι ώριμες για μέγιστη γλυκύτητα και γεύση. Πρέπει να είναι απαλά και να έχουν καφέ κηλίδες στο δέρμα.
– Το κοσκίνισμα των ξηρών συστατικών προτού τα προσθέσετε στο κουρκούτι βοηθά στη διασφάλιση μιας πιο λείας υφής στο κέικ.
– Όταν πολτοποιείτε τις μπανάνες, προσπαθήστε να αποκτήσετε μια λεία συνοχή για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
– Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά το κουρκούτι αφού προσθέσετε τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν για να αποφύγετε ένα πυκνό κέικ.
– Η προσθήκη ζεστού νερού στο κουρκούτι βοηθά στην ενεργοποίηση της σκόνης κακάο και στη δημιουργία μιας υγρής υφής κέικ.
– Λαδώνουμε καλά τις φόρμες του κέικ σας για να μην κολλήσουν. Μπορείτε επίσης να στρώσετε το κάτω μέρος με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση.
– Δοκιμάστε την ετοιμότητα των κέικ βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, τα κέικ είναι έτοιμα.
– Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για λίγα λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης. Αυτό τους βοηθά να ρυθμιστούν και δεν τους επιτρέπει να σπάσουν.
– Μόλις κρυώσει, μπορείτε να παγώσετε το κέικ με το αγαπημένο σας γλάσο ή να το απολαύσετε ως έχει.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα (1/12 του κέικ):

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
15 g

Κορεσμένα λιπαρά
9g

Χοληστερόλη
65 mg

Νάτριο
310 mg

Συνολικοί υδατάνθρακες
43g

Διαιτητικές ίνες
3g

Σάκχαρα
24 g

Πρωτεΐνη
5 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τα μεγέθη μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το λαχταριστό κέικ μπανάνας και σοκολάτας, μπορείτε να πασπαλίσετε το πάνω μέρος με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για μια κομψή πινελιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να παγώσετε το κέικ με γκανάζ σοκολάτας ή κρέμα τυριού για περισσότερη απόλαυση.

Για μια απολαυστική παρουσίαση, μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με κομμένες μπανάνες, μπούκλες σοκολάτας ή λίγο σκόνη κακάο. Προσθέτοντας μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πλάι συμπληρώνει τέλεια τις γεύσεις.

Αυτό το κέικ συνδυάζεται καλά με ένα φλιτζάνι φρεσκοκομμένο καφέ ή ένα ποτήρι κρύο γάλα. Μπορείτε να το απολαύσετε ως επιδόρπιο μετά το γεύμα ή ως γλυκό κάθε στιγμή της ημέρας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του κέικ μπανάνας και σοκολάτας, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες. Εάν χρειάζεται να το διατηρήσετε περισσότερο, βάλτε το κέικ στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα. Πριν το σερβίρετε, αφήστε το παγωμένο κέικ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για την καλύτερη υφή και γεύση.

Αν σας περισσεύουν φέτες, μπορείτε να τις τυλίξετε ξεχωριστά και να τις καταψύξετε για έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε τις παγωμένες φέτες κέικ στο ψυγείο για μια νύχτα πριν τις απολαύσετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ μπανάνας και σοκολάτας περιλαμβάνει συστατικά που προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  • Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Προάγουν την υγιή πέψη, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και της βελτίωσης της διάθεσης.
  • Το βουτυρόγαλα παρέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην υγεία του εντέρου.
  • Τα αυγά περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και επισκευή των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική υγεία.

Αν και αυτό το κέικ πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και θερμίδες, προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων και κάποια θρεπτική αξία από τα συστατικά του.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσει ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Τσιπ σοκολάτας μπανάνας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button