Εύκολες συνταγές

Συνταγή κριθαριού φαγόπυρου

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να μαγνητίσετε τους γευστικούς σας κάλυκες με αυτή την απολαυστική συνταγή με κριθάρι με φαγόπυρο! Αυτό το χορταστικό και υγιεινό πιάτο είναι ένας τέλειος συνδυασμός φαγόπυρου με ξηρούς καρπούς και λαστιχωτό κριθάρι, σε συνδυασμό με μια σειρά από γευστικά συστατικά που θα σας αφήσουν να λαχταρήσετε για περισσότερα. Είναι μια φανταστική επιλογή για όσους αναζητούν ένα θρεπτικό γεύμα γεμάτο με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Φαγόπυρο
1 φλιτζάνι

Κριθάρι
1 φλιτζάνι

Ζωμός λαχανικών
2 φλιτζάνια

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Κρεμμύδι
1, σε κύβους

Καρότο
1, σε κύβους

Σέλινο
1 κοτσάνι, κομμένο σε κύβους

Σκόρδο
2 γαρύφαλλα, ψιλοκομμένα

Θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού

Φύλλο δάφνης
1

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Χυμός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας

Φρέσκος μαϊντανός
Για γαρνιτούρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτήν την απολαυστική συνταγή με κριθάρι με φαγόπυρο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μαχαίρι του σεφ
  • Πανίδα κοπής
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Σουρητήρι ή σουρωτήρι
  • Πιάτο σερβιρίσματος
  • Προαιρετικό: ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε το φαγόπυρο και το κριθάρι με κρύο νερό σε σουρωτήρι ή σουρωτήρι.
2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
3. Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, το καρότο, το σέλινο και το ψιλοκομμένο σκόρδο στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
4. Προσθέστε το ξεπλυμένο φαγόπυρο και το κριθάρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με το μείγμα των λαχανικών.
5. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
6. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι.
7. Βγάζουμε το φύλλο δάφνης από την κατσαρόλα και το πετάμε.
8. Ρίξτε το χυμό λεμονιού για να προσθέσετε μια δροσερή φρεσκάδα στο πιάτο.
9. Γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό και προαιρετικό ξύσμα λεμονιού για επιπλέον γεύση.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με κριθάρι με φαγόπυρο είναι περίπου 10 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος κυμαίνεται μεταξύ 20-25 λεπτών. Αυτό το κάνει ένα σχετικά γρήγορο και εύκολο πιάτο στην προετοιμασία, ιδανικό για πολυάσχολες καθημερινές ή όταν λαχταράτε ένα υγιεινό γεύμα χωρίς να ξοδεύετε ώρες στην κουζίνα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να ενισχύσετε τις γεύσεις με ξηρούς καρπούς του φαγόπυρου και του κριθαριού, μπορείτε να τα φρυγανίσετε ελαφρά στην κατσαρόλα πριν προσθέσετε το μείγμα λαχανικών.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα λαχανικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές κομμένες σε κύβους, κολοκυθάκια ή μανιτάρια για επιπλέον υφή και γεύση.
– Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικό ζωμό λαχανικών αντί για αγορά.
– Προσαρμόστε το καρύκευμα για να ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή βότανα εάν θέλετε.

🔥 Επαγγελματική συμβουλή: Αν θέλετε να πάτε αυτή τη συνταγή στο επόμενο επίπεδο, δοκιμάστε να σοτάρετε το μαγειρεμένο φαγόπυρο και το κριθάρι σε ξεχωριστό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή γκι μέχρι να αποκτήσουν μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα. Προσθέτει ένα ακαταμάχητο τραγανό σε κάθε κουταλιά! 😋

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό λίπος
8g

Κορεσμένα λιπαρά
1g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
400 mg

Υδατάνθρακες
40 g

Ίνα
8g

Πρωτεΐνη
6g

Βιταμίνη C
10%

Σίδερο
15%

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε αυτό το δελεαστικό πιάτο με κριθάρι φαγόπυρου σε ένα όμορφο μπολ ή σε ένα πιάτο, γαρνιρισμένο με φρέσκο ​​μαϊντανό και λίγο ξύσμα λεμονιού για μια ζωηρή πινελιά. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μια συνοδευτική σαλάτα από ανάμεικτα χόρτα ή ψητά λαχανικά. Επιπλέον, μια κούκλα ελληνικό γιαούρτι ή ένα ψιλόβροχο σάλτσα ταχίνι συμπληρώνει τέλεια τις γεύσεις. Για πρόσθετο τραγανό, το σερβίρετε μαζί με μερικούς φρυγανισμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους όπως αμύγδαλα, κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους. Αυτά θα προσθέσουν μια απολαυστική υφή και μια ώθηση θρεπτικών συστατικών στο γεύμα σας.

Για μια πιο χορταστική επιλογή, μπορείτε επίσης να σερβίρετε αυτό το πιάτο ως συνοδευτικό με ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή τόφου. Οι ξηρές γεύσεις του φαγόπυρου και του κριθαριού συνδυάζονται καλά με μια ποικιλία πρωτεϊνών, καθιστώντας το μια ευέλικτη επιλογή για κάθε κύριο πιάτο.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα αυτής της συνταγής με κριθάρι με φαγόπυρο, αφήστε το πιάτο να κρυώσει εντελώς πριν το μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Το βάζετε στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών για να αποτρέψετε το στέγνωμα των κόκκων.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή με κριθάρι φαγόπυρου προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών της:

  • Φαγόπυρο: Παρά το όνομά του, το φαγόπυρο δεν είναι κόκκος σιταριού, αλλά θρεπτικός σπόρος. Είναι χωρίς γλουτένη και πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το φαγόπυρο είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, βοηθά την πέψη και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  • Κριθάρι: Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προωθεί την υγιή πέψη, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και παρέχει διαρκή ενέργεια.

  • Λαχανικά: Η προσθήκη λαχανικών όπως κρεμμύδι, καρότο, σέλινο και σκόρδο ενισχύει το διατροφικό προφίλ αυτής της συνταγής. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

  • Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιές λίπος που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς. Προσθέτει επίσης πλούτο και γεύση στο πιάτο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με κριθάρι με φαγόπυρο, ίσως σας αρέσουν επίσης:

  • Κινόα και πιλάφι λαχανικών: Ένας γευστικός συνδυασμός κινόα, ανάμεικτων λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών που οδηγεί σε ένα χορταστικό και θρεπτικό πιάτο.

  • Μεσογειακή σαλάτα κουσκούς: Μια δροσερή σαλάτα φτιαγμένη με κουσκούς, φρέσκα λαχανικά, ελιές, τυρί φέτα και ένα πικάντικο dressing. Είναι ιδανικό για καλοκαιρινές συγκεντρώσεις ή ως ελαφριά επιλογή για μεσημεριανό γεύμα.

  • Ριζότο με άγριο ρύζι και μανιτάρια: Ένα πολυτελές και κρεμώδες πιάτο που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του άγριου ρυζιού και των μανιταριών, με αποτέλεσμα ένα ανακουφιστικό και κομψό γεύμα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή με κριθάρι φαγόπυρου είναι εμπνευσμένη από τη μαγειρική εμπειρία διάσημων σεφ όπως οι Ottolenghi, Yotam Ottolenghi και Jamie Oliver. Αυτοί οι σεφ φημίζονται για την καινοτόμο χρήση δημητριακών, λαχανικών και τολμηρών γεύσεων στις συνταγές τους. Η δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν υγιεινά υλικά και να δημιουργούν πιάτα που είναι ταυτόχρονα θρεπτικά και νόστιμα, αποτελεί έμπνευση για αυτήν τη συνταγή.

Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας και αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις αυτής της συνταγής με κριθάρι φαγόπυρου. Καλή όρεξη! 😄🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button