Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ καφέ και μπανάνας

Συνταγή για κέικ με καφέ και μπανάνα

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή Κέικ με καφέ και μπανάνα συνδυάζει τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και τη φυσική γλυκύτητα της μπανάνας σε μια υγρή και απολαυστική απόλαυση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών δημιουργεί ένα μοναδικό μείγμα γεύσεων που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Ιδανικό για πρωινό, brunch ή επιδόρπιο, αυτό το κέικ σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ώριμες μπανάνες και να απολαύσετε μια χορταστική φέτα με ένα φλιτζάνι καφέ. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε και ας δημιουργήσουμε αυτό το υπέροχο αριστούργημα με καφέ και μπανάνα!

Συστατικά:

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια

Μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 φλιτζάνι

Ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι

Αυγά
2

Ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες
3

Κόκκοι στιγμιαίου καφέ, διαλυμένοι σε ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας

Γάλα
1/4 φλιτζάνι

Εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή για Κέικ με καφέ και μπανάνα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Μπολ ανάμειξης (μεσαία και μεγάλα)
– Χτύπημα ή ηλεκτρικό μίξερ
– Μεζούρες και κουτάλια
– Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
– Ταψί για κέικ (στρογγυλή 9 ιντσών)
– Περγαμηνόχαρτο ή σπρέι μαγειρικής
– Φούρνος
– Σχάρα ψύξης
– Μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα (για δοκιμή ετοιμότητας)
– Προαιρετικά: Πάγωμα ή ζάχαρη άχνη για διακόσμηση

Προετοιμασία:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών. Μπορείτε επίσης να το στρώσετε με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση.

2. Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανάμειξης, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.

3. Κρέμα βούτυρο και ζάχαρη

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, κρέμα μαζί το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Αυτό μπορεί να γίνει με ηλεκτρικό μίξερ ή με το χέρι χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.

4. Προσθέστε αυγά και πολτοποιημένες μπανάνες

Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τις πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες, ακολουθούμενες από τους διαλυμένους κόκκους στιγμιαίου καφέ.

5. Εναλλακτικά προσθέτοντας ξηρά συστατικά και υγρά

Προσθέστε σταδιακά το μείγμα ξηρών υλικών στο μείγμα της μπανάνας, εναλλάξ με το γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας να μην ανακατευτούν.

6. Προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας

Ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας για να βελτιώσετε τις γεύσεις της ζύμης του κέικ.

7. Ψήστε το κέικ

Αδειάζετε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ, απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.

8. Δροσίστε και διακοσμήστε

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να διακοσμήσετε το κέικ με γλάσο ή να πασπαλίσετε από πάνω ζάχαρη άχνη για κομψό φινίρισμα.

Χρόνος προετοιμασίας:

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για Κέικ με καφέ και μπανάνα είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των συστατικών, την προετοιμασία του κουρκού, το ψήσιμο του κέικ και το αφήστε το να κρυώσει. Είναι μια σχετικά γρήγορη συνταγή που συνδυάζεται, καθιστώντας την ιδανική για εκείνες τις στιγμές που λαχταράτε μια σπιτική λιχουδιά αλλά δεν θέλετε να περάσετε ώρες στην κουζίνα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans που θέλουν να απολαύσουν αυτό το κέικ με καφέ και μπανάνα, υπάρχουν μερικές υποκαταστάσεις συστατικών που μπορείτε να κάνετε. Αντί να χρησιμοποιήσετε βούτυρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με vegan μαργαρίνη ή λάδι καρύδας. Χρησιμοποιήστε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας, αντί για γάλα γαλακτοκομικών. Όσο για τα αυγά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυγά λιναριού ή σάλτσα μήλου ως δεσμευτικό φιλικό προς τους vegan. Αυτές οι ανταλλαγές θα διασφαλίσουν ότι το Κέικ με Καφέ και Μπανάνα είναι κατάλληλο για μια vegan διατροφή χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή την υφή.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες σας είναι ώριμες και πολτοποιημένες καλά. Οι ώριμες μπανάνες προσθέτουν φυσική γλυκύτητα και υγρασία στο κέικ.
– Διαλύστε τους κόκκους στιγμιαίου καφέ σε ζεστό νερό για να ενσωματωθεί πλήρως η γεύση του καφέ στο κουρκούτι.
– Μην ανακατεύετε υπερβολικά το κουρκούτι μόλις προσθέσετε τα ξηρά υλικά. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυκνό και σκληρό κέικ.
– Αν δεν είστε σίγουροι για το ψήσιμο του κέικ, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, το κέικ είναι έτοιμο.
– Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το διακοσμήσετε για να μην λιώσει ή γλιστρήσει το πάγωμα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα:

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα (1/12 του κέικ) Κέικ Καφέ και Μπανάνα:

  • Θερμίδες: 280
  • Συνολικά λιπαρά: 11 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 6 g
  • Χοληστερόλη: 55 mg
  • Νάτριο: 260 mg
  • Υδατάνθρακες: 42 g
  • Ίνες: 2 g
  • Σάκχαρα: 21 g
  • Πρωτεΐνη: 4 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε καφέ και κέικ μπανάνας, μπορείτε να επιλέξετε να το αφήσετε σκέτο, να πασπαλίσετε από πάνω ζάχαρη άχνη ή να το παγώσετε με το αγαπημένο σας γλάσο. Το κρέμα τυριού ή μια απλή βουτυρόκρεμα βανίλιας θα συμπλήρωνε όμορφα τις γεύσεις του κέικ. Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε κάθε φέτα με μια φρέσκια φέτα μπανάνας ή με σκόνη κακάο για μια κομψή πινελιά.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, αυτό το κέικ συνδυάζεται καλά με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για ένα υπέροχο επιδόρπιο. Μπορείτε επίσης να το απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι ως πρωινή ή απογευματινή απόλαυση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε το Κέικ Καφέ και Μπανάνα, τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 3 ημέρες, αλλά για μεγαλύτερη φρεσκάδα, φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Αν θέλετε να παγώσετε το κέικ, τυλίξτε μεμονωμένες φέτες ή ολόκληρο το κέικ σε πλαστική μεμβράνη και μετά αλουμινόχαρτο. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε το παγωμένο κέικ στο ψυγείο για μια νύχτα πριν το σερβίρετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Ο καφές και οι μπανάνες, τα βασικά συστατικά αυτού του κέικ, προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και καφεΐνη, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσουν τη νοητική εστίαση. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη C και διαιτητικές ίνες, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και βοηθώντας την πέψη. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι αυτό το κέικ πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για Κέικ με καφέ και μπανάνα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Τούρτα σοκολάτας Espresso: Ένα παρακμιακό κέικ σοκολάτας εμποτισμένο με την τολμηρή γεύση του εσπρέσο.
– Μπανάνα καρυδόψωμο: Μια κλασική συνταγή που συνδυάζει ώριμες μπανάνες και τραγανά καρύδια σε ένα υγρό καρβέλι.
– Mocha Cupcakes: Υγρά cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ και από πάνω κρεμώδες γλάσο.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για Κέικ με καφέ και μπανάνα αντλεί έμπνευση από διάσημους αρτοποιούς και μάγειρες που έχουν μοιραστεί την τεχνογνωσία τους στη δημιουργία νόστιμων λιχουδιών. Σημαντικές πηγές έμπνευσης περιλαμβάνουν τη Nigella Lawson, την Ina Garten και τη Mary Berry. Το πάθος τους για το ψήσιμο και η αφοσίωση στη δημιουργία εκπληκτικών γεύσεων έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη αυτής της συνταγής. Συνδυάζοντας στοιχεία των τεχνικών τους και προσθέτοντας μια μοναδική ανατροπή, δημιουργήσαμε ένα κέικ καφέ και μπανάνας που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button